På fettisdagen skall det ätas fastlagsbullar här så väl som hemma.
Här verkar det allmänt finnas två sätt att göra fettisdagsbullar. Antingen tar man bullar av vanlig jäst deg, eller så tar man petit chou-smet. Bullarna, bollurnar, har man inte mandelmassa i, utan sylt och grädde, och ovanpå har man choklad, inte florsocker. Man kan tydligen ha vaniljkräm i också. Och skär glasyr på. Anarki.
Man skär heller inte av ett litet lock, och gröper ur ett hål för fyllningen utan delar bara bullen mitt på.
Av nån obegriplig anledning uttalas det hela också bolla. Inte bottla som ll brukar uttals, t.ex. i kopp, bolli. Som uttalas bottli. Fel fyllning, fel uttal. Jag längtar semlorna.
tisdag 24 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag längtar semlorna som barn jag åt?
SvaraRaderaPrecis dem! Heidenstam skrev fel, bara.
SvaraRaderaDet låter lite som semlorna som den driftige konditorn på en parallellgata till Gibraltargatan gjorde när de vanliga vetebullarna tog slut: han tog vaniljbullar, fyllning, strösocker och allt, och bara skar av ett litet lock och fyllde på med grädde. Och dolde vaniljklutten på toppen med en liten klatt grädde extra.
SvaraRaderaHur sött som helst.